- ONZE TICKETVERKOOP START OP 3 APRIL! -

Onze werking in een notendop

Het Leuvense DisABILITY Filmfestival wil bijdragen aan een betere wereld; een wereld waar iedereen een plaats heeft en niet wordt gediscrimineerd omwille van een of andere handicap; een wereld ook waarin mensen met een beperking dezelfde kansen krijgen om te tonen over welke capaciteiten ze beschikken.

Sfeerbeeld van de 9de editie (2019) (c) Luc VandeputDit doel willen we enerzijds bereiken door filmvertoningen en andere events te organiseren die de bestaande beeldvorming rond personen met een handicap ter discussie stellen. Anderzijds doen we dit door mensen met en zonder een handicap samen te brengen in één ruimte en interactie tussen beide groepen te stimuleren. Om die interactie te verwezenlijken is het essentieel dat er een aantal toegankelijkheidsinitiatieven worden genomen die mogelijke drempels voor mensen met en zonder een beperking zoveel als mogelijk wegnemen.

Het Leuvense DisABILITY Filmfestival is een initiatief dat een divers geïnteresseerd publiek wil aantrekken. Zo richten we ons tot Leuvense studenten, mensen met een beperking, internationale studenten die het Nederlands niet machtig zijn en andere geïnteresseerden. Dit diverse publiek zorgt er wel voor dat niet alle events en voorstellingen voor iedereen toegankelijk zijn.

Het Leuvense DisABILITY Filmfestival is een initiatief dat groeide uit de samenwerking tussen Pieter Verstraete, Patrick Devlieger en Jori Decoster. Sinds de eerste editie werd een lange weg afgelegd en dankzij de steun van zowel de Provincie Vlaams-Brabant, de Stad Leuven, de Kinepolis en ExpoEtcetera kon het festival uitgroeien tot een evenement dat jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers aantrekt.

Sfeerbeeld van de 9de editie (2019) (c) Luc VandeputHet groeiende succes van het DisABILITY Filmfestival is mede te danken aan de inzet van ontelbare organisaties van en voor personen met een handicap die nauw betrokken worden bij de invulling en concrete organisatie van het festival. Samen met deze organisaties en hun achterban slagen we er elk jaar weer in om een aantrekkelijk programma samen te stellen dat stof doet opwaaien en mensen confronteert met hun vooroordelen.

In oktober 2020 werd de vzw disABILITY Filmfestival opgericht. De raad van bestuur van deze vzw bestaat uit mensen met en zonder beperking, staat in voor de koers die het filmfestival vaart en waakt over de toegankelijkheid van de verschillende initiatieven. Pieter Verstraete is voorzitter van de vzw.

Sfeerbeeld van de 8ste editie (2018) (c) Luc Vandeput

Wil je meer weten over het DisABILITY Filmfestival dan kan je terecht bij verschillende Masterproeven waarin studenten pedagogische wetenschappen van de KU Leuven zich bogen over de werking en de impact van het DisABILITY Filmfestival, namelijk het onderzoek van Eva Storme, de masterproef van Kato Dausy en het werk van Katleen Luytens.

Filmliefhebbers, dat bovenal

Ons team

Pieter Verstraete

is pedagoog, speelt badminton | voorzitter van de vzw disABILITY Filmfestival

Een foto van Pieter Verstraete
Mail Pieter

Annelies Nouwen

Manusje-van-alles, cinefiel, fotograaf en leerkracht. Babbelt héél graag. | Filmfestival

Een foto van Annelies Nouwen
Mail Annelies

Cas von Winckelmann

enthousiaste spring-in-'t-veld, houdt van de zon en Aziatisch eten | Filmfestival

Een foto van Cas von Winckelmann
Mail Cas

Lennerd Carrein

Secretaris van vzw DisABILITY Filmfestival

Mail Lennerd

Patrick Devlieger

is antropoloog, betrokken bij Afrika, beheerder van KU Leuven Fonds 3D: Design, Diversity, Damien | kortfilmcompetitie

Een foto van Patrick Devlieger
Mail Patrick

Jori De Coster

Filmcafé

Mail Jori

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics