- ONZE TICKETVERKOOP IS GESTART! -

Kortfilmcompetitie

Op vrijdag 12 mei presenteert de 2de editie van de kortfilmcompetitie van het DisABILITY Film Festival Leuven je een bruisende en diverse selectie van nationale en internationale films. Dit jaar reikt DFF drie prijzen uit: Beste Belgische Film, Beste Buitenlandse Film en Publieksprijswinnaar. De avond begint met een vertoning van de genomineerden van de nationale competitie gevolgd door een Q&A in het Nederlands. Daarna worden de internationale genomineerden getoond, gevolgd door een Q&A in het Engels. Tijdens deze Q&A-sessies is het publiek welkom en wordt het aangemoedigd om met de uitgenodigde filmmakers in gesprek te gaan. Na een korte pauze waarin de publieksstemmen worden geteld, begint de prijsuitreiking, waarbij de winnaars bekend worden gemaakt en we allemaal worden uitgenodigd voor een afsluitende borrel in de zaal.

JURYLEDEN: Jasper De Maeseneer (filmmaker), Nina Degraeve (filmmaker), Justine Cappelle (filmmaker), Ans Janssens (actrice), Tamar Heller (Professor en hoofd van de afdeling handicap en menselijke ontwikkeling aan de universiteit van Illinois), Kris Van Heuckelom (Professor Poolse Studies & Culturele Studies aan de KULeuven).

NATIONALE SELECTIE

Oceans of love, fragments of a found diary

Regisseur: Jolke van Aerde
Jaartal: 2023
Speeltijd: 22 minuten
Land: België
Taal: Frans
Ondertitels: NL & ENG

‘Oceaan van de liefde, fragementen van een gevonden dagboek’ is een sprookje over een meisje dat zich niet thuis voelt in de wereld om haar heen. De film is gebaseerd op een semi-autobiografisch kortverhaal met dezelfde naam van Ines Tambuyser die zelf de hoofdrol speelt in de film. Jolke Van Aerde en Ines Tambuyser nemen de kijker mee op een speelse visuele reis doorheen hun fantasie.

‘Oceaan van de liefde, fragementen van een gevonden dagboek’ is het resultaat van een lange samenwerking tussen Jolke Van Aerde en Ines Tambuyser. Jolke Van Aerde maakte tijdens haar opleiding audiovisuele kunsten aan het KASK in Gent een documentaire film ‘Silver Shell’ over Ines, een vrouw van toen 36 jaar met autisme. De film nam de bijzondere hobby van Ines als uitgangspunt, namelijk zwemmen verkleed als een zeemeermin. Als filmmaker vond Jolke dit een zeer boeiende vorm van loslaten en omgaan met autisme. Tijdens dit project was Ines bezig met het schrijven van een verhaal over een zeemeermin dat zich ontvouwde in een tweede film, namelijk 'Ocean of love, fragments of a found diary'. De film werd uiteindelijk een mozaïek van fragmenten uit het originele verhaal. Jolke en Ines gingen samen aan de slag met de kern van haar verhaal, namelijk 'anders zijn', 'eenzaamheid' en het zoeken naar een wereld, een plek waar men zich thuis kan voelen. Ines' gevoelswereld krijgt in deze film de vorm van een sprookje waarin een weesmeisje en haar laatste maanden in een klooster worden verteld door de woorden van een non met wie ze een bijzondere relatie had. Mysterieuze gebeurtenissen zullen plaatsvinden waar fantasie en werkelijkheid samenvloeien.

Het disABILITY filmfestival lijkt me een prachtige plek om het resultaat van de samenwerking tussen Ines en Jolke te laten zien. Het onderwerp autisme en het algemene gevoel van anders zijn wordt hier verkend in de vorm van een sprookje, wat het zowel subtiel als krachtig maakt.

Grinta

Regisseur: Nils Vanderwaeren
Jaartal: 2022
Speeltijd: 15 minuten 15 seconden
Land: België
Taal: Nederlands
Ondertitels: NL & ENG

'Grinta' is een korte fictiefilm. Het toont de wereld door de ogen van Kenneth, die worstelt met multiple sclerose en dit nog steeds verborgen houdt voor de mensen om hem heen. Tijdens een voetbalwedstrijd staat hij voor een keerpunt.

Winking Out

Regisseur: Juliette Mauduit
Jaartal: 2022
Speeltijd: 17 minuten 4 seconden
Land: België
Taal: Frans
Ondertitels: NL & ENG

'Winking Out' is een kortfilm die de ervaring van een epileptische aanval van binnenuit vertelt. Door middel van film zet de regisseur de symptomen en na-effecten om in een artistieke vorm, waardoor een nog weinig bekende ziekte zichtbaar wordt.


INTERNATIONALE SELECTIE

On The Edge (Am Grat)

Regisseur: Matteo Sanders
Jaartal: 2022
Speeltijd: 19 minuten
Land: Australië
Taal: Duits
Ondertitels: NL & ENG

Tijdens een bergbeklimming realiseert Felix (17) zich dat de chronische ziekte multiple sclerose van zijn oudere broer Paul (24) zijn mobiliteit al ernstig heeft beperkt. Terwijl ze wandelen, worden herinneringen aan hun jeugd opgehaald en groeit een diepe angst voor een onzekere toekomst.

Out of Water

Regisseur: Gracjana Piechula
Jaartal: 2023
Speeltijd: 13 minuten 47 seconden
Land: Polen
Taal: Pools
Ondertitels: NL & ENG

Zoisa is een 13-jarige CODA (een horend kind van dove volwassenen). Samen met haar vader gaat ze op pad om te vechten voor haar droomzwemwedstrijd, waaraan ze door toezicht waaraan ze door toezicht van haar vader niet mag deelnemen. Onderweg komen ze complicaties tegen die Zosia in de rol van tolk en tussenpersoon tussen haar dove vader en de rest van de wereld plaatsen. Een stem hebben wordt niet alleen een voorrecht voor het meisje, maar ook een last.

Chicken

Regisseur: Lucy McNulty & Emma Pollard
Jaartal: 2022
Speeltijd: 14 minuten
Land: Canada
Taal: Engels
Ondertitels: NL

Wanneer Sam uit elkaar gaat met haar partner, wordt ze gedwongen terug te verhuizen naar haar ouderlijk huis met haar moeder en neurodivergente broer. Wanneer de depressie toeslaat, probeert haar broer Emmett haar op te vrolijken en maakt daarmee alles erger. Maar wanneer Emmett tijdens een honkballwedstrijd wordt geconfronteerd met een situatie waarin hij een kip wordt genoemd, gaat Sam de uitdaging aan om hem te helpen en wordt hij herinnerd aan wat echt belangrijk is.

Chicken heeft een neurodivergente cast en crew en is geschreven en geregiseerd door vrouwen.

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.